Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (ΔΜΤΣ)
Γιατί τα τραυματικά γεγονότα είναι τόσο συγκλονιστικά;
Υπονομεύουν την αίσθησή μας ότι η ζωή είναι δίκαιη, ότι είναι κατά το δυνατόν ασφαλής, και ότι είμαστε προστατευμένοι. Μια τραυματική εμπειρία καθιστά ξεκάθαρο ότι μπορεί να χάσουμε τη ζωή μας ανά πάσα ώρα και στιγμή. Τα συμπτώματα της ΔΜΤΣ είναι μέρος μας φυσιολογικής αντίδρασης σε ένα θάνατο που απεφεύχθη τη τελευταία στιγμή.
Εκδηλώνουν όλοι ΔΜΤΣ μετά από μια τραυματική εμπειρία;
Όχι. Αλλά σχεδόν όλοι θα έχουν συμπτώματα μετατραυματικού στρες περίπου για τον πρώτο μήνα. No. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να αντεπεξέλθει, και να κατανοήσει την εμπειρία που πέρασε. Αυτή είναι μια «οξεία αντίδραση στρες». Σε διάστημα μερικών εβδομάδων, οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται σταδιακά αυτό που έχει συμβεί, και τα συμπτώματα στρες αρχίζουν να υποχωρούν.
Δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί. Περίπου 1 στους 3 ανθρώπους θα διαπιστώσει ότι τα συμπτώματα παραμένουν, και ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό που έχει συμβεί. Είναι σαν η διαδικασία να έχει «κολλήσει». Τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες, παρότι φυσιολογικά καθαυτά, εξελίσσονται σε προβληματική κατάσταση – ή σε Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες – όταν εξακολουθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τι χειροτερεύει τη ΔΜΤΣ;
Όσο πιο ανησυχητική είναι η εμπειρία, τόσο πιο πιθανό είναι να εκδηλωθεί ΔΜΤΣ. Τα πιο τραυματικά γεγονότα:
Αν κανείς εξακολουθεί να εκτίθεται στο στρες και την αβεβαιότητα, αυτό καθιστά δύσκολο ή και αδύνατο να βελτιωθούν τα συμπτώματα της ΔΜΤΣ.
Τι γίνεται με το κοινό «στρες»;
Ο καθένας νοιώθει στρες από καιρού εις καιρόν. Δυστυχώς, η λέξη «στρες» χρησιμοποιείται για να περιγράψει δυο μάλλον διαφορετικά πράγματα:
ή
Αντίθετα με τη ΔΜΤΣ, αυτά μας ακολουθούν σε καθημερινή βάση. Αποτελούν μέρος της φυσιολογικής, καθημερινής μας ζωής, αλλά μπορούν να προκαλέσουν άγχος, κατάθλιψη, κόπωση και πονοκεφάλους. Μπορούν επίσης να επιδεινώσουν κάποια σωματικά προβλήματα, όπως έλκη στομάχου και δερματικές παθήσεις. Αυτά είναι σαφώς ανησυχητικά, αλλά δεν είναι το ίδιο με τη ΔΜΤΣ.
Γιατί συμβαίνει η ΔΜΤΣ;
Δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Υπάρχουν διάφορες πιθανές ερμηνείες για ποιο λόγο συμβαίνει η ΔΜΤΣ.
Ψυχολογικοί λόγοι
Όμως, κανένας δεν θέλει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του προσπαθώντας να ξεπεράσει μια τραυματική εμπειρία και το μόνο που επιθυμεί, είναι να το σκέφτεται όταν χρειαστεί – αν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση.
Σωματικοί λόγοι
Πως μπορεί κάποιος να γνωρίζει αν έχει ξεπεράσει μια τραυματική εμπειρία;
Όταν μπορεί: